Tanker fra en frysen sjøørretfisker: Sealskinz Ultra Grip

Sealskinz

Hva gjelder sjøørretfiske vinterstid (underforstått «fluefiske») kan det være lurt å bruke hansker om man vil unngå koldbrann og amputasjon. Hvilke utstyrsvalg har man så? Svært få! Ifølge en artikkel på utras.net anbefaler flueguru og alle norske fluefiskeres fillefar Staffan Lindtrøm oppvaskhansker med en tynn ullhanske inni. Dette funker definitivt hvis Staffan sier det, men for de forfengelige av oss selges det dessverre ikke oppvaskhansker i rett farge. Neoprenhansker er en mulighet. Disse kommer i ned til 1mm tykkelse såvidt meg bekjent. Neoprenhansker fungerer imidlertid etter våtdraktsprinsippet. Man blir altså våt umiddelbart, med rosinfingre og annen ubehagelighet det innebærer. Bevegeligheten er begrenset. Ryktet sier også at de etterlater en stank på hendene. Nei takk! Her kommer Sealskinz Ultra Grip inn i bildet og fyller et hull i markedet. Tettsittende, middels varme, vanntette og pustende skal de være. De har et mønster av samme type som man gjerne i barnehagen hadde under sokkene, og som til forvirring ble referert til som både skli- og antisklisokker. Det er fullt mulig å kaste med Sealskinzene. Noe nedsatt blir evnen, men det må man regne med. Er det noenlunde humane temperaturer kommer man unna med en hanske kun på håndtakshånden.

Fungerer Sealskinz Ultra Grip som lovet? Nja. Til byvandring i Bergen. «Vanntett» er dessverre et relativt begrep. Etter en time med intens kasting er hanskene fuktige. Etter tre-fire kan de vris. (Det bør nevnes at hanskenes ytre lag kan bære ganske mye vann uten at det indre laget er tilsvarende vått. Dette kan gi et urettferdig avskrekkende syn ved vridning.) Jeg er nå på mitt tredje par, etter å to ganger ha fått ny vare på grunn av vanntetthetens svikt, men jeg har nå konkludert med at hanskene bare er sånn. Det kommer nok også litt an på hvordan man står, om snøret lander på bakken, i en linekurv, eller i sjøen. Uansett gir de hendene mine et klima som er minst 10 grader varmere enn de nådeløse omgivelsene, og jeg ville, og kunne, aldri vært foruten. Om hanskene puster spiller vel mindre rolle hvis de blir fuktige likevel? Størrelsene er av typen small, medium, large. Undertegnede ruver 181cm over bakken, og medium passer perfekt.

Til fire-fem hundrelapper er dette en særdeles god investering, som gir betraktelig økt turglede, men ikke forvent en ren dans på roser!