«Sjøørretboka» av Ingar Heum

Etter altfor mange turer uten å ha sett tegn til sjøørret fant jeg ut det var på høy tid å både rette kritisk søkelys mot egen kompetanse, og å gjøre et teoretisk dypdykk inn i den mystiske verdenen til denne fantastiske skapningen. I så måte passet Ingar Heums «Sjøørretboka» helt perfekt.

Bilde av omslaget på Sjøørretboka
Herlig sakprosa om den vakreste skapningen som finnes (i salt variant).

Bestilte boka på Skitt Fiske for den særdeles hyggelige summen av 89 kroner (så billig at det grenser mot tyveri). Det første som slår deg når du blar gjennom første gang er naturligvis bildene. Den inneholder en rekke nydelige bilder av sjøørrethotspots, av sportsfiskere i aksjon og av blanke og brune med en flue i munnviken. Dessuten har den en rekke nyttige illustrasjoner som underbygger teksten. Med stø og slentrende fortellerevne guider Heum oss gjennom denne deilige skapningens biologi og levesett på en systematisk og grundig måte. Noen stikkord: Syn, hørsel, luktesans, tidevann, havstømmer, bunnforhold, saltholdighet og vær. Han gir dessuten en kort innføring i de ulike fangstmetodene før han presenterer de tre T’ene: Timing, teknikk og taktikk. Og her får jeg virkelig sjøvann i munnen når jeg leser. For hør bare på disse kapitlene: «Sol og skygge», «Den viktige vinden», «Vandringene gjennom året», «Presisjon», «Grunt, klart og stille vann», «Når det blåser», «Hastighet + form = bevegelse» og «Bevegelsesimitasjon og bevegelsesillusjon» – for å nevne noen. Skikkelig snadder, med andre ord.

Om sjøørretforbannelsen som er kastet over undertegnede med dette blir brutt, gjenstår å se. Men at jeg både er blitt litt klokere, har kost meg med boka og har blitt inspirert til å jakte enda mer systematisk på prikkefantene er i alle fall helt sikkert. Anbefales!

2 kommentarer til ««Sjøørretboka» av Ingar Heum»

    1. Jeg tror ikke det er du som trenger den mest, Bjarne. Du har jo fått riktig så pene fangster i løpet av vinteren og våren. Oss andre, derimot… ;)

Det er stengt for kommentarer.