Sjøørret ved høylys sommerdag

En gang i året pleier Eigerøy å by meg på sjøørret som bikker kiloet. Men det pleier å skje under helt andre forhold og temperaturer enn midt på dagen en glovarm dag i august.

Strøm, steiner, bølger, brakkvann rikelig med bunnvegetasjon. Pene forhold for sjøørret, med andre ord.
Strøm, steiner, bølger, brakkvann og rikelig med bunnvegetasjon. Pene forhold for sjøørret, med andre ord.

Lørdag klokken 13.30: Kvikksølvet viser 24 røde. Det råder fred og fordragelighet på hytteterrassen. «Du må bare prøve et par kast», sier min bedre halvdel. I intens endorfintåke og med et fårete glis rundt munnen rigger jeg syverstanga med oransje reke. Noen minutter etter står jeg lettere andpusten nede ved sjøen. Den er for en gangs skyld littegrann cognac-farget. Det blåser en fin bris fra øst/sørøst, og det bølger lett. Første kast: Har en liten sjøørret som følger reka helt inn til føttene mine. Andre kast: En litt større følger etter reka, men snur noen meter fra meg. Tredje kast: Ingenting. Fjerde kast: Bang! Bøy på stanga. Tilslag. Utras. Plaskehopp. Utras. Kjører fisken fra snella nå etter å ha satt fast pekefingeren i snøret et smertefullt sekund. Utras. Nytt hopp. Fin fisk! Får den litt nærmere land. Halvmeterhøyt hopp. Rett ned i tangen. Drar den opp igjen. Nytt utas. Sneller den inn et par meter. Hopp. Nå begynner den å bli sliten. Lar den få kjøre seg litt frem og tilbake langs land før jeg klarer å plukke den opp. Det er en virkelig pen sjøørret på 1017 gram! Reka sitter langt nede i svelget og såpass fast at den blør, så den avlives umiddelbart. Har litt blanda følelser, siden det er en hunnfisk. På en annen side er det to og et halvt år siden sist jeg kakket en sjøørret, så den dårlige samvittighet får jeg spare til noe annet.

Sjøørret på 1017 gram.
Sjøørret på 1017 gram. Tatt med oransje reke. Noe uklart bilde på grunn av fukt på mobilposen kombinert med ukontrollert skjelving.

Jeg blir sittende på en stein noen minutter for å beundre denne nydelige skapningen, nyte følelsen og prøve å kvitte meg med kneskjelven før jeg går opp til mine små med fangsten. Gleden og nysgjerrigheten på terrassen er stor. Fisken blir grundig undersøkt før vi tilbereder den i folie på grillen. Et riktig herremåltid ble det. Fikk også prøvd meg en halvtimes tid midt på dagen i dag. Det var enormt mye liv i sjøen, men vannet var glassklart. Hadde flere små følgefisk og en 600-700 grammer som snudde et par meter fra land. Så også flere vak. Dette lover godt! Vi har mye å glede oss til fremover.

2 kommentarer til «Sjøørret ved høylys sommerdag»

Det er stengt for kommentarer.