På tur med en ekte verdensmester

For noen uker siden fikk jeg ved en ren tilfeldighet tilbud om å bli med selveste Mikael Blomberg på fisketur. Et tilbud jeg kunne gitt en arm og en fot for å få. Selvfølgelig takket jeg ja!

For dere som ikke vet hvem denne mannen er.

  • Verdensmester i «sjøørret lengde» og «laks lengde» og sølvvinner innen «ørret presisjon» 2010.
  • Norgesmester i tohåndskasting.
  • Har flere norgesrekorder i fluefiske,
  • Bronsevinner i VM i Irland. Har flere seiere i andre arrangementer.
  • Blomberg er også produktutvikler og «field tester» for Eikre-fly, der han tar del i hele prosessen fra utstyret kun finnes på tegnebrett til det er et ferdig produkt.

Jeg traff Blomberg tilfeldigvis i en grombukt der jeg fisket dagen før, og vi begynte å prate om fluefiske. Vond hals og en lett forkjølelse ga meg et ørlite lite dilemma når jeg fikk invitasjon til å bli med på tur til en plass han hadde fisket på en gang tidligere. Ifølge ham var dette en av de bedre sjøørret-hotspots i distriktet med perfekte bunnforhold. Her var det sandbunn, småstein, tare, blåskjell og de rette strømforholdene. Det var naturligvis mer enn nok info til å ta avgjørelsen om å nedprioritere helsa mi.

Gutta gjør seg klare.
Gutta gjør seg klare.

Med på turen var også Bjørn Lyngstad, som er med på alt i regi av klubben Sandnes Flycasting. Han er også en temmelig habil fluefisker som hadde litt erfaringer å dele med en nybegynner som meg. Nybegynner er vel det ordet som dekker mine kasteferdigheter best. Og jeg må absolutt innrømme at prestasjonsangsten var på plass når jeg skulle kaste foran disse karene. Nå har jeg riktignok begynt å få litt kontroll, men det kan vel ikke kalles pent når fluesnøret mitt suser avgårde uten de vakre buene som teoretisk skal dannes.

Helt rått å se Mikael kaste. For en maskin!
Helt rått å se Mikael kaste. For en maskin!

Men Mikael fikset litt på det bare ved å sette på en dobbelt så lang fortom som det jeg brukte. Det gav meg med en gang en tettere løkke i snøret. Før vi fikk tatt de første kastene spurte jeg ham om hva som er de rette kriteriene for å kunne kalle et sted for en perfekt sjøørret-hotspot.
– Det vi bør se etter er bunnforhold med sandbunn, småstein, tare og blåskjell. Men strømforhold er også helt alfa omega. For eksempel vil et nes som stikker litt spisst ut i en fjord kunne danne en fin strøm. Den kan danne bitte små bølger som nesten står stille idet strømmer fra forskjellige retninger møtes, svarte Mikael.

Vakre omgivelser.
Vakre omgivelser.

På stedet der vi fisket var det også et markert tangbelte som gikk parallelt med strømningene i overflaten. Denne kombinasjonen hadde Blomberg gode erfaringer med.
– De perfekte værforholdene er overskyet uten regn med litt vind. Selvfølgelig er det jo også ganske bra om det finnes en elv i nærheten. Men her må vi passe på å alltid følge gjeldende regler om å holde lovlig avstand, la han til.

Blomberg5
Bjørn Lyngstad fra Sandnes Flycasting. En knakandes hyggelig kar.

Mikael og Bjørn vadet uti samtidig som fluene ble velplassert et godt stykke ut fra stranden. Jeg tok med meg kameraet og knipset noen bilder mens de kastet. Jeg må virkelig si at jeg ble mektig imponert over å se på Mikael svinge stanga. Hans selvdesignede snøre kom lengre ut enn hva jeg klarte anslå lengden av med øye-mål. Som om stanga var en forlengelse av armen. Heldigvis har jeg selvinnsikt nok til å forstå at jeg aldri kommer til å kaste på den måten. Med mindre jeg får trent i flere timer hver eneste dag. En umulighet for meg, naturligvis.

Blomberg brukte flere forskjellige fluer. Hans favoritter for sjøørret er reke- og sildeimitasjoner. Blant annet kutling som trekkes inn veldig hurtig. Dersom ingen fluer gir fast fisk, kan en sterkt farget reke være det som gir resultater. For eksempel en sjokkrosa glimmer-reke (forøvrig en reke samtlige av oss i Ørretbloggen er glad i).

"Snike-fiske" på brygge.
«Snike-fiske» med lav profil på flytebrygge.

Mikael Blomberg var en meget hyggelig og jovial kar som gledelig delte erfaringer og gav gode råd. Han kunne på få sekunder se hva jeg gjorde feil med kasteteknikken og ga enkle instruksjoner om hva som kunne endres på. Det ble ingen fisk mens jeg var med dem, de fortsatte en stund til mens jeg måtte tilbake til mine plikter. Tusen takk for turen, Mikael og Bjørn! De stedene dere viste meg skal absolutt besøkes igjen. Jeg blir mer enn gjerne med dere på tur en annen gang!

4 kommentarer til «På tur med en ekte verdensmester»

Det er stengt for kommentarer.