March Brown

Med røtter tilbake til 1600-tallet er March Brown en av de eldste fluene man kjenner til. Den er både hatet og elsket, og regnes av mange som en «bankers» flue.

Det var March Brown som hang i andre enden av snøret da jeg som liten tass halte i land min aller første ørret med dupp og flue (og gikk fullstendig bananas). Da jeg i fjor hadde min første sommer som renspikket fluefisker viste March Brown sin effektivitet flere ganger under sakte inntrekk i myrbaserte fjellvann. Har også med hell brukt den som opphenger i min tid som hardbarket slukfisker.

Neppe den peneste March Brownen som blir servert norsk ørret i år. Men øvelse gjør mester.
Neppe den peneste March Brownen som blir servert norsk ørret i år (jeg jobber med saken), men tror og håper den kan fange fisk likevel.

Dette er et fluemønster som har høy bruksverdi gjennom hele sesongen i både lys og mørke. Selv har jeg best erfaring med jevne og sakte inntrekk. Det sies også at den er en effektiv sjøørretflue når den bindes på størrelse 8 og 10, men det har jeg aldri prøvd selv. En ekstrabonus for oss nybegynnere innen fluebindingskunsten er at March Brown slettes ikke er særlig vanskelig å binde (youtubetips). I det følgende beskrives en av våtflueversjonene. Som seg hør og bør skal forfatter Gøran Cederberg krediteres for oppskriften i boka Fiskerens flueguide (et glimrende oppslagsverk du får kjøpt for en femtilapp hos Bokklubben).

Dette trenger du:
Krok: 8-14 (jeg foretrekker 10)
Bindetråd: Brun
Hale: Hacklefiber fra rapphøne
Kropp: Ull fra hare
Ribbing: Gull- eller kobbertråd
Hackle: Hacklefiber fra rapphøne
Vinge: Vingefjær fra fasan eller rapphøne
Hode: Brunt (eller rødt)

Slik gjør du: 
1) Fest bindetråden og surr den bakover til krokbøyen.
2) Bind inn en bunt brune rapphønefiber som hale.
3) Bind inn gulltråden.
4) Dubb hareull på bindetråden og surr frem til hodet.
5) Ribb med gulltråden i jevne tørn frem til hodet. Fest og klipp av.
6) Bind inn en bunt hacklefiber fra fra rapphøne på undersiden av krokskaftet.
7) Bind inn to matchende vinger. Lås og avslutt.

Dersom vinteren fortsetter å være såpass mild (dog ikke særlig snill), skal ferskvannssesongen innvies ekstra tidlig i år for mitt vedkommende. Da skal både Montana og March Brown få sjansen til å vise sin effektivitet i GTi-ørretvannet. Jeg er mer enn klar.

3 kommentarer til «March Brown»

  1. Anbefaler alle å høre Silver synge «March Brown»,som sin musikalske hyllest til ørretflua!

  2. March Brown har jeg også bundet mange av og brukt med hell. Er alltid med i fiskevesten på tur. Og var det ikke Nansen som en gang sa «Gi meg to March Brown og en eske fyrstikker så skal jeg overleve i sommer-Norge»? :)

Det er stengt for kommentarer.