Kastekurs med Sølvblank-Frank

Søndag 28. april: Fluekastekurs med en av distriktets guruer, Frank Surdal, som instruktør. Som jeg gledet meg!

Som nevnt tidligere er jeg selvlært fluefisker. Har fått gode råd fra venner, Youtube og har naturligvis lært en del av å øve kasteteknikk for meg selv. Til nå har fluene frekventert både nakke og hender ved flere anledninger. Derfor var kurs med en kaste-guru som kunne plukke teknikken min fra hverandre for så å bygge den opp på ny akkurat det jeg trengte.

Vi hadde oppmøte ved Stokkelandsvannet på Ganddal og spaserte til nærmeste gressplen. Rogalandsk vind gjorde kastingen litt ekstra utfordrende, men det var ikke verre enn at det gikk tålig greit. Etter å ha iakttatt meg med falkeblikket kunne Frank (stikkord: www.sølvblank.no) lett fortelle meg hva jeg gjorde galt: Jeg hadde veldig hastverk når jeg kastet. Dette var jeg for så vidt klar over, men visste ikke helt hvordan jeg kunne roe ned samtidig som jeg skulle få snøret langt nok ut. Franks råd: Bruk venstrearmen. Den skal brukes med dobbelt-trekk både fremover og bakover for å gi den lille ekstra kraften snøret trenger for å komme ut. Til og med uten å slite på skulderen.

Stopp-punktene mine (klokken 10-13) var faktisk ikke så verst, så når jeg fikk roet ned kastingen fulgte også buene på snøret bedre med. De ble rundere og faktisk ganske fine. Det jeg absolutt sliter mest med, er avslutningen på kastene. Hodet ønsker å pælme flua så langt det overhodet er mulig, kroppen tar et skritt tilbake og rykker stanga fremover med all kraft (da tror jeg tydeligvis at snøret går lengre enn langt). Men nøkkelen er å ta det litt rolig for å få mer kontrollerte kast. Samtidig stopper jeg stanga i feil posisjon. Stangtuppen står alt for langt nede når jeg slipper snøret (klokken 8). Den skal nok en gang stoppe på klokken 10 for å få rett moment og harmoni med snøre og stang.

Mobilen gikk tom for strøm underveis i kurset. Derfor et bilde fra en kasteøkt på Vier tidligere i vinter.
Mobilen gikk typisk nok tom for strøm underveis i kurset. Derfor et illustrasjonsbilde fra en kasteøkt på Vier tidligere i vinter.

Siden jeg ikke er helt nybegynner, fikk vi også tid til å gå igjennom litt spey-kasting. Dette er noe jeg absolutt må lære meg. Når jeg så Frank leke med stanga for å gjøre et spey-kast med retningsskifte så det veldig lett ut. Her må det øves, øves og øves. Tror ikke jeg skal prøve meg på forklaring på hvordan dette utføres (ennå).

Det som også avgjørende er utstyret. Jeg bruker en gammel Fenwick-stang som er veldig myk, og som er en del av et sett jeg kjøpte for mange år siden. Med i settet var også et flytesnøre som er altfor lett for stanga. Dette har naturligvis ført til at jeg ikke klarte å kaste særlig bra, og kunne se langt etter ønskelig skyteeffekt. Etter råd fra en annen i Sølvblank-teamet, Trond Askildsen, kjøpte jeg et intermediate airflow klumpsnøre som ga en mye bedre harmoni med stanga. Da fikk jeg med ett mye bedre og ikke minst vakrere kast. Så pass for all del på å kjøpe et snøre som er dimensjonert for stanga, det kan være avgjørende når du er nybegynner.

Kan anbefale alle rogalendinger som ønsker å lære fra “scratch”, eller bare vil finpusse teknikk, om å gå på kursene til Frank Surdal. En meget dyktig instruktør som forklarte på en lettforståelig måte og med en gang kan se hva som må endres på. Takk for gode råd, Frank!