Første test: Wunder Boner

Pun intended, som man sier. Wunder Boner er et «as seen on tv»-verktøy til ca. 20 dollar for å fjerne ryggrad og ribbein på laksefisk kjapt og enkelt. En endeløs kilde til sa-brura-vitser, ja, men det store spørsmålet gjenstår: Virker dette tilsynelatende fantastiske instrumentet?

I kuling motvind besøkte jeg i dag nøyaktig samme sted som sist. Jeg fisket imidlertid med hvit og rosa jiggy istedet for min faste pattegris etter rykter om sild langs kysten. Utstyrt med syver dengte jeg tvers gjennom vinden, og på samme måte som sist tok en sjøørret på nøyaktig 600 gram flua på mitt andre kast. Plassen viser seg etterhvert ganske bankers, selv om det virker som om den bare huser én fisk ved hvert besøk. Dagens stakkar måtte dessverre avlives, og det bød på en god anledning til å teste min nye Wunder Boner som jeg selvsagt kjøpte i USA. (Til info hadde forresten ørreten gasset seg i sandorm som tøt ut både her og der.)

Man setter sammen antall stålpinner etter lengden på fisken hvis ryggrad skal fjernes. På toppen settes en pinne med en ring på. Man tager en innmat- og hodeløs ørret og «stapper» den over ringen. Enkelt og greit? Ikke i praksis.

Sjøørret

Et Mengeles instrument?

Etter å ha forsøkt å stappe av all kraft (det viser seg forresten at fisker er ganske sleipe) kom jeg frem til at jeg hadde valgt en for liten ring. Skaden var dessverre allerede skjedd, da jeg hadde knekt ryggraden minst ett sted og ringen hadde skjenet ut og most seg gjennom kjøtt diverse steder i filetene. Med en større ring gikk alt bedre, men lang fra så enkelt som i reklamen (som for øvrig er verdt å se). Det kan ha med å gjøre at jeg hadde tullet det til. Filetene kom til slutt ut ganske moste, men det var tydelig at verktøyet kan ha potensial ettersom hele den fyldige ryggmuskelen ble bevart og utbenet (foruten ryggfinnen), en del av fisken som ved konvensjonell filetering lider ganske stort tap. Likevel var tv-shop-følelsen tilstede.

Bankebiff?For å utelukke egen inkompetanse vil jeg gi Wunder Boner et par sjanser til før jeg avgir noen endelig dom. (Dårlig dokumentering av prosessen skyldes forresten at jeg ganske fort var sauset til av diverse kjøttsafter og annet. Neste gang trengs dedikert kameramann/-kvinne.)

Én kommentar til “Første test: Wunder Boner”

Det er stengt for kommentarer.