Fornøyelig fluebinding

Å kalle mine fire første egenbundne fluer for en estetisk nytelse vil være en sannhet med ekstreme modifikasjoner. Skal disse fange sjøørret må vannet være grumsete, det må være mørkt og jeg må treffe rett i hodet på utsultet fisk med nedsatt syn på begge øynene.

Kjøpte denne pakken fra Skitt Fiske tidligere i høst.
Kjøpte denne pakken fra Skitt Fiske tidligere i høst.

Men jeg har i alle fall hatt noen fine timer ved bindestikka. De to første fluene bandt jeg en kveld Thomas stakk innom. Selv om han også er rimelig fersk som fluebinder, har han hatt en utrolig progresjon denne høsten og binder riktig så pene og, i alle fall mine øyne, avanserte fluer. Med utrolig tålmodighet og sitt sedvanlige gode humør guidet han meg gjennom de viktigste prinsippene i dette håndverket. Fluebinding er jammen meg ikke så enkelt som man skulle tro. Selv om jeg stort sett har sittet og smilt (og drømt om fisk som raser ut med backingen), har det nok blitt sagt et par ehm… uheldige ord og uttrykk her og der. En ting er jo å få plukket ut riktige materialer (og lære seg terminologien), en helt annen ting er jo å få festet dem på kroken på en presentabel måte. Og det er lettere sagt enn gjort når man for eksempel bare skal stramme littegrann, og tråden sier takk for seg. Eller når man bare skal ha bittelitt lim på ryggen, og man ender opp med å helle ut en kvart flaske. Men med hjelp av tålmodighet og stahet tror jeg dette skal gå bra. Og at vinteren nå både blir triveligere og kortere.

Forsøk 1: La oss kalle den "Skremmer'n". Prøvde å lære meg de viktigste prinsippene. Brukte for tykk tråd.
Forsøk 1: Egenkomponert, la oss kalle den «Skremmende Julegran». Prøvde å lære meg de viktigste prinsippene. Brukte for tykk tråd. Ikke særlig pen, men siden grønt fisker ganske bra avskriver jeg den ikke helt.
Forsøk 2: Rosa reke. Med strålende veiledning fra Thomas gikk det ganske bra helt til jeg skulle lime.
Forsøk 2: Rosa reke. Med strålende veiledning fra Thomas gikk det ganske bra. Helt til jeg skulle lime…
Forsøk 3: Egenkomponert. La oss kalle den "Blingy Ben".
Forsøk 3: Egenkomponert, «Blingy Bente». Kunne med fordel hatt enda mer dubbing.
Forsøk 4: Egenkomponerte "Shiny Circus". Ønsket å lage noe blankt til de kaldeste vinterdagene i sjøen.
Forsøk 4: Egenkomponert, «Shiny Circus». Ønsket å lage noe blankt til de kaldeste vinterdagene i sjøen. Neste gang sparer jeg ikke på dubbingen.

4 kommentarer til «Fornøyelig fluebinding»

 1. ikke noe skjemmes over det der:-) mine første for snart ett år siden var direkte livsfarlige, fortynget overvektige og tilspjåket som en fargeblind transvesitt :-)

  1. Hehe, kjenner meg igjen i den følelsen. Blir man forresten hundre prosent fornøyd noen gang? Fluebinding krever jammen sin mann/kvinne :)

 2. Dette blir bra! Et par tips for ferskinger:
  1. Begynn lengre bak med hodet, det bygger mer enn man tror (særlig for nybegynnere).
  2. Dere binder materialet i hodet og klipper av det oversyktende foran hodet (ved krokøyet). Som dere ser vil da uungåelig en del materiale bli værende igjen og dekke over krokøyet. Dette kan unngås ved å feste materialet som dere alltid har gjort (men ikke bruk for mange tørner), men istedet for å klippe det der, brett det bakover og bind det ned. Klipp av overskytende materiale (som nå peker bakover). Dette låser materialet ordentlig, og ser mye bedre ut. En annen metode som funker ved enkelte materialer er å feste det litt løst med et par tørner, og så dra det forsiktig bakover slik at ingenting stikker ut over krokøyet. For at dette skal sitte skikkelig kan man supplere med litt lim. Metoden anbefales ikke for materialer med lite friksjon, eller for eksempel en bunt med materiale.
  3. Tenk optimalisering av tørner, tråd bygger mye. Er man fersk bruker man i tillegg kanskje en tykkere tråd med større bruddstyrke.
  4. Tenk flere trekk fremover. Du vil ikke ende opp med tråden ved halen etter en ferdigbundet kropp (med mindre det er en del av planen).

  1. Takk for gode tips, Erlend. Du får kline til med noen heftige fluer igjen snart. Strider kanskje mot dine prinsipp, men ønsker meg Heckham Peckham Green :)

Det er stengt for kommentarer.