Fattiggrisen

Den originale Pattegrisen lages med speyhackle, som er et kostbart materiale. For de av oss som ikke gidder å pantsette bilen for å kunne lage originalen er flua Fattigrisen et godt alternativ.

Dette er en velkjent rekeimitasjon som de fleste fluefiskere i Norge kjenner til. En helårsflue som etter min erfaring fungerer best på vinterhalvåret. Den kan fiskes på ulike måter. Jeg foretrekker å bruke jevne, rolige inntrekk mens andre kan sverge til litt mer aggressivitet. Den kan også fiskes langs sandbunn med eksempelvis fingertwist.

Fattiggrisen kan lages av flere materialer som eksempelvis Marabou og Craft fur. Jeg kom nettopp over materialet Polar hair, som er en del mykere og gir mer liv i vannet.

Dette trenger du:

Fattiggrisen utstyr til

Krok: Gamakatsu f314 #8
Frontparti og hackle: A.Jensen Polar hair, shell pink
Triggerpunkt/rognsekk: Rød dubbing
Munnparti: Teal flank feather (krikkand)
Antenner: Isbjørnhår naturell
Dubbing/kropp: Ice dub UV shrimp, pink
Ryggskjold: SSF (supreme saltwater fiber), honey shrimp tan
Fortyngning: Blytråd
Rib: 0,17 sene
Rekeøyne (hjemmelagde)
Hhvit bindetråd
Klar lakk

Verktøy:
Bobbin holder/trådholder
Saks
Hackle-klemme
Dubbingspinner
Tannkost/børste
Brevklemme (Magic tool)

Slik gjør du:
1. Bind inn tråden ganske langt bak for å feste munnpartiet (teal flank) omtrent ved mothakespissen.

2. Bind inn frontpartiet. Her finnes det mange ulike preferanser på lengde. Jeg har valgt å måle omtrent slik at hacklefibrene blir like lange som spissen på frontpartiet.

Fattiggrisen 1 (17)

3. Ta frem en liten klump med rød dubbing. Dette brukes både som triggerpunkt og for å få rekeøynene til å stå litt oppover.

4. Fest rekeøynene. Her kan det være lurt å bruke en liten dråpe superlim for litt ekstra hold.

Fattiggrisen 1 (15)

5. Surr på noen runder med blytråd for å få fluen litt tyngre. Den skaper også et litt bedre «stup» ved pauser under inntrekk. Pass på å la det være igjen cirka 2-3 millimeter til krokøyet.

Fattiggrisen 1 (14)

6. Bind inn ribben. Lag denne litt lang slik at du kan plassere den vekk fra bindeområdet. Fest på hackleklemmen i tuppen. Da er den ikke i veien for resten av bindeprosessen.

7. Lag dubbingløkke med bindetråden (som i forrige punkt for å få den bort fra området). Fest eventuelt på dubbingspinner for å holde den borte.

8. Bind inn noen fibre fra isbjørn som antenner. Du trenger ikke så mange, men la de stå litt oppover i samme vinkel som øynene.

Fattiggrisen 1 (11)

9. Deretter dubber du kroppen. Husk å ha litt tynnere lag med dubbing akkurat rundt blytråden for at bakpartiet ikke blir for stor, men pass på å ikke dubbe helt frem til krokøyet.

Fattiggrisen 1 (10)

10. Gå over med børste eller dubbingnål for å få et litt rufsete uttrykk på dubbingen. Dette gir også litt mer liv i vannet.

11. Nå skal du hackle: Finn frem ønsket mengde polar hair fibre og fest dem inn i brevklemmen. Her er det lett å ta for mye. Fest dem inn i dubbingløkken og stram til slik at fibrene ikke faller ut. Fordel dem litt jevnt utover slik at ikke alt blir en klump.

Fattiggrisen 1 (9)

12. Da er det bare å sette i gang dubbingspinneren. Etter en del runder vil fibrene snurre seg litt sammen, jeg tar et stopp midt i spinningen for å bruke dubbingnålen for å få ut fibrene. Gjenta spinning og bruk dubbingnål igjen for å få ut fibrene.

Fattiggrisen 1 (8)

13. Når du har fått nok snurringer på hackelet kan du begynne å føre dem rundt dubbingen. Dra samtidig fibrene bakover mot krokspiss for at ikke alt skal feste seg sammen (2-3 millimeter avstand mellom hver surring). Til slutt fester du den med bindetråden.

14. Fest SSF-fibrene inn helt fremme ved krokøyet. Lag dem gjerne litt lange slik at du har noe å holde i når du begynner med ribben.

Fattiggrisen 1 (7)

15. Hold godt fast i SSF-fibrene for å snurre ribben inn (for å lage et ryggskjold). Når du ribber er det viktig å bruke børsten mye for ikke å feste hacklefibrene i øst og vest når du fører ribben rundt. Dra gjerne noen runder for mye over med børsten for å være sikker på at fibrene ikke følger med.

16. Fest ribben med bindetråd og whip finish.

17. Klipp av SSF-fibrene cirka 2 centimeter foran rekeøynene (det kan bli fint hvis du klipper litt skrått).

18. Til slutt: Lakk bindetråden ved krokøyet. Finito!

Fattiggrisen 1 (4)

Håper dette var forståelig for alle. Skulle det være noen spørsmål er det selvfølgelig bare å ta kontakt i kommentarfeltet.