Erlends børstemark – betaversjon

Det nærmer seg påske, og selv om det er nærmere en milliard minusgrader ute og i sjøen, lønner det seg å ha en børstemark i bakhånd (Kvikk-lunsj, Solo og børstemarkimitasjoner hører som kjent sammen). Det finnes utallige varianter, men her er den potensielt første som svømmer med horisontale bukter, som ekte børstemarker flest:

Erlends børstemarkEn innertube skrelles, med et lite stykke inntakt.

Mark

Mark2Den halverte delen skal fungere som en wobbler-skje. På den hele delen festes en (lang) kaninstripe. Etter at en stripe falt av flue ved kasting en gang, har jeg pleid å varme opp en synål, og stikke to hull i tuben, slik at jeg kan sikre kaninstripen ved å sy den på tuben med Fireline. Deretter fester jeg den på tradisjonelt vis, med hvit bindetråd. Kaninstripen er forøvrig smalnet ned: Med en saks har jeg klippen skinnet på langs slik at ca. to tredjedeler er igjen. Pass på å ikke klippe bort for mye pels.

Ved inntrekk er det viktig å prøve seg fram. Jeg har kommet frem til at jevne, korte trekk funker bra. Ellers kan det være en fordel å fukte flua før kasting, ellers tar det ti kast før den bryter vannfilmen. Hva angår lengden er det viktig å ha litt å gå på. For å få optimal gange kreves en viss lengde, samtidig blir krokeevnen nedsatt proporsjonelt med lengde. Det er uansett en enkel sak å korte den ned (i motsetning til å forlenge). Man får i alle fall ikke kroken i fiskens gjeller, som med mange børstevarianter hvor kroken er bak.En bit yttertube festes med lim på den bakre stumpen av innertuben. Biten med yttertube må ikke være for lang (OBS: Den på bildet over er litt for lang). Dette fordi en fluesnapper med krok skal tres innpå (se bildet). Er den for lang går fluesnapperen for langt inn, og kroken kan ikke bevege seg fritt. Er den for kort henger fluesnapperen naturligvis dårlig. Kroken må henge løst for en optimal gange. Den bør være lett, men passe lang. En krok med tynt gods er dermed fordelaktig. Fluesnapperen er essensiell! I tillegg til bedret gange, er det utrolig sjeldent at flua henger seg opp i seg selv, som man kanskje skulle tro var vanlig med et slikt diabolsk opplegg.

Børstemarken er ikke utprøvd i stor skala, så tilbakemeldinger fra betatestere tas imot med takk. Gjør man dette riktig er gangen man kan oppnå særdeles bra!