Erfaringer med GoPro Hero 3

Actionkameraet GoPro Hero 3 har vært i hus siden november, og fått noen filmtimer bak seg. Her er noen erfaringer så langt – sett med ørretbriller.

Er du på jakt etter en skikkelig grundig og kvalifisert test av kameraet kan du for eksempel lese NRK Beta sin eller google emnet. Er du derimot på jakt etter noen kjappe erfaringer fra glade filmamatører som kun har brukt det til fiskeformål, kan du lese videre.

For å gå rett til plussiden:

Solide saker
GoPro Hero 3 Silver Edition leveres med et svært robust undervannshus som er vanntett ned til 60 meter. Det medfølger to ulike luker til huset: En lukket variant som holder vannet på riktig side av plasten (men som naturligvis legger en vanvittig demper på lyden, bokstavelig talt), og en mer åpen variant som lar deg filme med brukbar lydkvalitet. Da gjelder det bare å huske på hvilken luke du bruker til enhver tid…

The Stig svinger fluestanga med GoPro'en. Og blanker - for en gangs skyld.
GoPro Hero 3 er enkel og solid. Her svinger The Stig svinger fluestanga med denne duppeditten på hodet. Og blanker – for en gangs skyld.

Enkelt å ta i bruk
Når du først har valgt ønsket video- eller bildekvalitet er det bare å skru på strømmen og trykke på opptaksknappen for å starte filming eller for å ta stillbilder. Det finnes også muligheter for eksempelvis timelapse-opptak, som er skikkelig snadder når det blir gjort riktig. En annen aktuell funksjon er kontinuerlig filming i tidsdefinerte snutter. Kameraet filmer til det er gått et definert antall minutter, og sletter sekvensen dersom du ikke har stoppet det før den tid (da lagres det). Svært praktisk hvis du skal filme når bettet er tregt og du vil spare plass på minnekortet. Da stopper du bare opptaket etter du har landet og eventuelt sluppet fisken ut igjen. Et annet godt hjelpemiddel er lydsignaler, som hjelper deg på vei når du skal starte et opptak: Tre pip når du skrur kameraet på, fem pip når du skrur det av. Ett kort pip når du starter filming, ett langt og tre korte når du skrur det av. Forøvrig er kameraet så lett og hodestroppen så ergonomisk behagelig at du lett glemmer at du har det på hodet.

Kan festes til alt
Vi har kun brukt kameraet med hodestropp og på stativ, begge to ekstradeler. Men kameraet leveres med enkelte festeanordninger, og det er nesten bare fantasien som setter grenser for hvordan du kan utvide dette sortimentet hvis du tar en tur på nett: Magnetfeste til bilpanser, festering på håven, festering på stanga, festering på steikepanna. Skal du actionfilme fluekasting er vår erfaring at bryststroppen er å anbefale. Den gir deg et litt lavere perspektiv på bildet og eliminerer bevegelser på grunn av virring med hodet.

App-styring
Kameraet har kun tre knapper, og LCD-displayet er mindre enn en fyrstikkeske. Dermed har du tre valg: Pugg den heftige manualen som en helt, kjøp GoPros kostbare fjernkontroll eller få full kontroll over menyene med den gratis GoPro-appen. Den lar deg bla i menyene enkelt og kjapt, lar deg se det du filmer (med noen sekunders forsinkelse) og gir deg naturligvis mulighet til å starte og stoppe opptaket når du ønsker. En oppmerksom leser har gjort meg oppmerksom på at wifi ikke fungerer under vann, altså kan man ikke starte et undervannsopptak med telefonen. Takk for tipset, Peder Naalsund!

På luftetur med GoProen. Velger du vidvinkelfunksjon får du med deg mye på bildet, mens horisonten blir litt kunstnerisk.
Velger du vidvinkelfunksjon får du med deg mye på bildet. På bekostning av horisonten, som blir litt «kunstnerisk».

Lekre videobilder
Kameraet kan filme full HD med opptil 24 bilder i sekundet. Reduserer du kvaliteten kan det visstnok ta opp 100-120 bilder i sekundet. Som amatør må jeg si jeg er imponert over kvaliteten på video. Kvaliteten på stillbilder er helt ok, men der er jeg mer kresen og foretrekker speilrefleks eller et godt kompaktkamera hvis jeg har muligheten.

Så var det minussiden, da:

Lading
Etter ca to timer effektiv filming må du enten gi opp filmingen for dagen, bytte batteri eller lade via PC/Mac. Det er ikke imponerende lang tid, og det fører med seg litt stress i lengden. Når du for eksempel er i kontakt med sand (noe vi ørretnerder ofte er), må du være særs påpasselig med å unngå sand på innsiden av undervannshuset eller i pakningene. Et sandkorn på feil sted kan koste deg over tre store lapper – og kanskje enda verre: At bildene av rekordørreten blir sendt til de evige jaktmarker.

GoPro Hero 3
Liten og lekker: GoPro Hero 3.

For å oppsummere kort vil jeg si at GoPro Hero 3 er en enkel og lett turkamerat å ha med å gjøre. Det tar ikke lang tid å komme i gang med vennskapet, og det tar ikke lang før dere kan produsere pene filmsekvenser i teknisk nydelig kvalitet sammen.

PS! Når Ørretbloggens nye fristefilm kommer er foreløpig uklart. Men at den kommer, og at den blir bedre enn vår første, kan nok garanteres. 

Én kommentar til “Erfaringer med GoPro Hero 3”

Det er stengt for kommentarer.