En enkel Wooly Bugger

Det nærmer seg årets fineste årstid, og de første rapportene om børstemarker fra det ganske land blir lest med en blanding av glede, lengsel og frustrasjon. Da hjelper det å ha bindestikka i nærheten, og produsere noen enkle varianter av en effektiv sjøørret- og ørretmagnet: Wooly Bugger.

Som Pål Krogvold og flere andre poengterer har denne flua egenskapene at den både imiterer vannymfer, igler og børstemark – i det hele tatt noe som ser etandes ut for den prikkete. Ergo burde flua i høyeste grad være relevant for mange av oss de nærmeste månedene. Det finnes en rekke ulike varianter av Wooly Bugger (blant annet denne elegante youtubevarianten med lyst hackle, helt lyse versjoner, versjoner med øyne og versjoner med blytråd eller kulehode), men her beskrives flua i sin aller enkleste form uten verken kroppshackle eller fortynging.

En sort Wooly Bugger i sin aller enkleste form.
En sort Wooly Bugger i sin aller mest spartanske form.

Dette trenger du:
Krok: 4, 6 eller 8 (langskaftet)
Bindetråd: Svart
Hale: Svart maraboufjær (jeg har brukt svart streamerhår)
Kropp: Svart chenille (eller svart polardubbing)
(Dersom du vil bruke hackle: Svart eller mørk olivenfarget høne)

Slik gjør du:
1) Fest bindetråden og surr den til krokbøyen (rett over mothaken).
2) Bind inn halen av en bunt maraboufjær (eller streamerhår) og fest. Klipp bort restene.
3) Bind inn svart polardubbing eller sort chenille. Surr bindetråden frem til krokøyet. Legg polardubbingen eller chenillen i tette tørn frem til bindetråden og fest.
4) Klipp bort restene, lås og avslutt.

Wooly Bugger med hanehackle (t.v og i midten) og en eksperimentell vri med grizzlyhackle.
Wooly Bugger med hanehackle (t.v og i midten) og en eksperimentell vri med grizzlyhackle.

Fordelen med å bruke en ufortynget variant av Wooly Bugger er naturligvis at den kan fiskes langsomt og grunt. På grunn av den lange halen beveger flua seg med vrikkende bevegelser. Wooly Bugger skal fiskes med vekslende tempo på inntrekk og med regelmessige pauser. Som relativt fersk fluefisker ser jeg frem til å kunne imitere børstemarker – uten å bruke rene børstemarkimitasjoner. Etter min erfaring har de en lei tendens til å oppføre seg kverulerende under kasting. Ser at det rapporteres så smått om børstemarker østpå, men her i vest er det meg bekjent ikke i gang helt ennå. Det er kanskje like greit ettersom jeg må stå over enda en helg før jeg får min neste sjanse til å jakte på den prikkete.

Skitt fiske!