Elegant kaffikoking

Å nyte en kopp nykokt kaffi på tur er noe mange ørretfiskere verdsetter høyt. Her er et tips til den kanskje mest sexy kaffikokingen jeg har sett.

KaffikokingsstubbeFølgende kaffikokingsmetode ble demonstrert av Knut G. Austad fra Jærmuseet under en tilstelning forleden. Som over snittet glad i svart kaffi lot jeg meg umiddelbart begeistre. Knut hadde sagd av og tørket en trestubbe som var 15-16 tommer i diameter og omtrent like høy. På toppen var det sagd fire horisontale, fire vertikale og to kryssende spor som gikk omtrent halvveis ned i stammen. Ved å stappe bjørkenever og spon i de midterste sprekkene ble installasjonen forvandlet til en særdeles effektiv og lett antennelig varmekilde. Etter kort tid kunne rengjorte hermetikkbokser med friskt vann plasseres på toppen over flammene. De tynne veggene gjorde at vannet raskt ble kokt opp. Kokkaffien ble helt oppi, og når gruten sank til bunns ble brygget servert. Nydelig kaffi med et hint av røyksmak!

Kaffikokingsstubbe2
Ørretvann, bålvarme, kaffi. Lykke!

Det er naturligvis ikke alltid man kan dra med mange ekstra kilo til oppvarming når man er på tur. Men dersom du har base i nærheten av bilen (og kan plassere stubben på et brannsikkert sted) er dette en særdeles stemningsfull og sosial måte å tilberede kaffien på. Stubben kan du la brenne videre mens dere nyter brygget og den gode varmen fra bålet. Husk å slukke og fjerne restene etter deg. God fornøyelse!