Den mystiske Vaskebjørnen

Vaskebjørn

Vaskebjørn el. Vaskebjørnen er en noe mystisk flue. En undergrunnsaktør som er førstevalget fra boksen til et fåtall misforståtte genier – Vaskebjørnens brorskap. Vi har bare nevnet den i forbifarten her, en fyllesyk søndag. Statistikkansvarlig, Lars, melder at leserne, via Google, har etterspurt informasjon om denne grå snikmorderen. Saltflue hevder at Christian Schanche først introduserte Vaskebjørn, før Eivind Berulfsen populariserte mønsteret. Her er forøvrig en dansk variant. Den mest utbredte varianten ser ut til å benytte kulekjede som fortyngning og samtidig øyne. Fortyngning forblir et kontroversielt punkt, men står sterkt i reketradisjonen. Mens enkelte mener det gir rekene en bedre gange, mener motstanderne at det er opp til snøret å velge dybde, mens man skal kunne stoppe flua i et vektløst svev, slik man gjerne ser ekte reker henge i vannet. Personlig er jeg i ferd med å bli vunnet over til sistnevnte kategori. Hva kulekjede angår synes jeg også at fluer kastes og presenteres langt bedre uten, så hvis mønsteret ikke taper seg mer enn dette veier opp for, vil jeg unngå å involvere fortyngning av en slik industriell kaliber. Hold det lett! Den fortyngede vaskebjørnen skal visstnok gi hugg idet man stopper og lar den synke (lenge). Dette gjelder jo ofte reker generelt, ufortynget eller ei. Det virker som selve stoppet og sakte svev er det essensielle. Varianten vi ser på Saltflue er bundet med vanlige rekeøyne, noe jeg velger å følge.

Vaskebjørn

Så til hackle. Whiting Spey Hackle er jo som kjent et fantastisk hackle som er essensielt i rekeimitasjonen Pattegrisen, kanskje tidenes mest hyllede sjøørretflue. Dette hacklet koster flesk, men Go-fishing.dk selger heldigvis halve nakker for halve prisen. Disse gir nok ganske mange fluer, men lev likevel ikke under illusjonen om at fluebinding er besparende på noe vis. Ettersom undertegnede hadde en halv nakke i grizzly fra grisebinding, tenkte jeg det måtte duge på Vaskebjørnen. Det er nok viktig at flua får en transparent kropp, noe Whiting Spey, med sin luftighet og tynne fibre, vil gi. I denne sammenhengen kan det nevnes at det nok er lurt å holde Vaskebjørnen noe minimalistisk. Ikke overdress! Husk at man skal ha opptil fire overlappende hackle-seksjoner. Den røde delen skal lyse gjennom som en slags kjerne. Jeg vil nesten si at for lite hackle er bedre enn for mye.

Hva angår dubbingen på kroppen og dubbing forøvrig opererer jeg ofte etter man-tager-hvad-man haver-prinsippet. Nå haver jeg riktignok slik en boks med diverse farger som er ganske bra. Naturlig og jordfarget dubbing. Av bindetråd trenger man i det hele tatt to typer: Svart og hvit. Til Vaskebjørnen bruker jeg svart. (Så sant det ikke er aboslutt nødvendig fra et fargeperspektiv, gå alltid for svart. Den svarte tråden er ofte bedre enn den hvite, som gjerne er glattere. Lyse fluer – hvit, mørke fluer – svart.)

0. Se Berulfsens Youtube-video linket til over, så har du god kjennskap til prinsippet bak Vaskebjørnen. Nå kan du binde hans flue eller lese videre.
1. Bruk en langskaftet krok.Partridge sin Saltwater Shrimp er perfekt. Disse er også tynne i godset, noe jeg liker. Begynn bakerst med en hale av et par tråder flash, og hackle.
2. Dryl på noen store svarte rekeøyne.
3. Legg noen runder med en eller annen sterk farget dubbing. Jeg legger inn noe rødfarget rev som jeg børster bakover. Det skal ligge rundt roten til øynen og dras litt sammen med halen, flyte over i den.
4. Legg noen runder med hackle på ett punkt.
5. Dubb litt fremover med en grå/lys farge. Børst denne fluffy.
6. Legg noen runder med hackle på ett punkt.
7. Gjenta 5.
8. Avslutt med noen siste runder hackle.

En ganske minimalistisk flue. Husk å holde det lett!

Vaskebjørn

Flua trekkes inn med bestemte drag med lange pauser.

Forhåpentligvis var denne artikkelen av en oppklarende, snarere enn forvirrende karakter. Jeg pådrar meg ikke å være medlem i Vaskebjørnens brorskap, så min autoritet på feltet bør anses som lav. Følg derfor mønsteret som presentert her med omhu!

2 kommentarer til «Den mystiske Vaskebjørnen»

  1. Forresten er Saltflue sin variant meget pen og enkel. Der legger man ikke hackle i seksjoner, men dette føres diagonalt fremover i én operasjon. Jeg tror dog ikke man kan binde deres mønster med Whiting Spey Hackle, det blir i tynneste laget. Kanskje med to fjær.

Det er stengt for kommentarer.