Årsdebut i juli: død elv (nesten)

Etter omtrent et års eksil i Sverige var nervene på høygir før avtalt tur til vår lokale bekk i Sør-Rogaland. Lars stod i elva og prøvekastet da jeg ankom, og var som vanlig spent så det holdt. Vi gikk direkte til vår gamle hotspot som leverte så til de grader en varm julikveld i fjor, og plopset forsiktig uti. Elva lå stille, men det var nesten ingen overflateaktivitet. Årstiden til tross var ikke en grilldress-underdel tilstrekkelig for å holde varmen, da vannet var kjølig. Fisken viste heller ingen interesse for nymfene våre, så vi forflyttet oss.

På nytt sted i mer strøm stod en enslig ørret på under 150 gram som falt for gode gamle Nachspiel Caddis. Det var oppløftende å få årets første brunørret. Vi dengte på, men det eneste som lot seg lure var yngel og smolt.

Årets første brunørret
Årets første brunørret

Utover kvelden stilnet vinden fullstendig, og insektsaktiviteten tok nærmest av. Likevel så vi ingen vak av betydning. Vi grublet mye på dette. Var det fjoråret som var spesielt? Var temperaturen i elva for lav? Var månen i feil posisjon? Nær ved å gi opp tok vi en rast som involverte alkoholfritt øl og Lars’ favorittstoff, Godt og blandet. Vi drøste vel og lenge, og bestemte oss for å forsøkte den første plassen igjen, som nå hadde fått hvile.

Jeg bestemte meg for å nymfe nær bunnen, og tok på en liten gullhodenymfe som «lugger» litt i grusen. Vi la inn noen pene kast i den lille strømmen som fantes, men fortsatt virket det dødt. Helt til jeg kjente nymfen stoppe. Jeg satte tilslag og var glad for å få noe større enn yngel. Jeg fikk mer motstand enn ventet, og la meg snart på bremsen. Med noen flotte luftsprang avslørte sjøørreten seg, og endorfinene strømmet på. Det var herlig å kjenne ekte bøy på fireren igjen, og etter baksing i sivkanten med god hjelp fra Lars, lå en pen syvhektos til slutt i håven. I gledesrusen tenkte vi begge at nettopp dette er grunnen til at vi i det hele tatt holder ut. Kvelden var godkjent, og mer fisk skal det bli!

Penslig nymfet sjøørret
Penslig nymfet sjøørret

Én kommentar til “Årsdebut i juli: død elv (nesten)”

Det er stengt for kommentarer.