Årets første vakringer

Det har vært kaldt i Rogaland de siste ukene, og ørretabstinensen har herjet stygt med kropp og sinn. Derfor trodde jeg et øyeblikk at jeg hallusinerte da vakringer åpenbarte seg i et vann i ålgårdsheia tidligere i dag.

Jeg er ingen stor fan av kuldegrader, men må innrømme at januar har bydd på noen fantastisk vakre soldager så langt. Rogaland skal tidsnok by opp til mørke, vind og slapsetemperaturer igjen, så det gjelder å utnytte godværet mens man kan. Tok turen opp til et av Gjesdals vakre ørretvann med kone og barn i dag mens solen stod på sitt aller høyeste. Mens ungene slurpet i seg kakao og tok knekken på de aller siste julekakene, var blikket mitt instinktivt festet på det isfrie utoset 10-12 meter unna. På den blikkstille, lille pytten på 15-20 kvadrat kunne det faktisk skimtes insekter, og dagdrømmingen var i full gang. Plutselig ble overflaten brutt, og etterlot seg en rekke ringer som forplantet seg og skvulpet borti iskantene. Vak!

I dette utoset spotta artikkelforfatteren årets første vak. Speilrefleksen lå igjen hjemme, så til tross for et par forsøk med iPhone ble det ikke noe vakbilde denne gang.

En varm følelse plantet seg i kroppen. Et lite drypp av ørretfisker-lykke som ga meg lyst til å reise meg opp og skrike for full hals. Kanskje fordi vakringer har en nesten hypnotisk effekt på undertegnede. Eller kanskje fordi det er en påminner om at årets første tur etter den brune ikke trenger å være så forferdelig langt unna.

Jeg rakk å telle fem vak i pytten på 15 minutter. Tre av dem på 15-20 centimeters dyp helt inne ved land, to av dem tett inntil iskanten. Vanskelig å si noe om størrelsen, men teoretisk sett var det en liten tass. Kan den ha storkost seg med fjærmygg eller fjærmyggpupper? Eller kan The Stig ha rett i at det var steinfluer? Det er bare å arrestere meg i kommentarfeltet. Nå bare gleder jeg meg maksimalt – først til høysesong for sjøørret, så til sesongstart for brunørret. Nedtellingen er i høyeste grad i full gang.

2 kommentarer til «Årets første vakringer»

    1. Du har nok rett i det. Steinfluene dukker først opp i mars, ifølge blant annet appen Insektguiden til Hooked. Uansett moro å se aktivitet så tidlig :) Mvh Lars

Det er stengt for kommentarer.