Egenkomponert kutling

Skulle opprinnelig lage noen Zonkers-fluer, men resultatet ble ikke helt som forventet. Med litt inspirasjon fra diverse litteratur endte jeg heller opp med en egenkomponert kutling-imitasjon. Sjøørret liker som kjent disse skapningene godt. Ergo liker jeg dem også.

Basert på mine erfaringer med Zonker-fluer ble dermed Ørretbloggen-kutlingen skapt. Det finnes mange ulike mønstre for å etterligne kutling, og mønsteret mitt er neppe noen stor nyhet på området.

Jeg sverger som regel til litt tyngde på fluene jeg bruker i sjøen. Kutlingen lever langs bunnen, og jeg ønsker å få ned fluene dit så raskt som mulig. Metalløynene gir forhåpentligvis nok tyngde fremme på fluen til at den kan stupe som en skremt kutling på vei mot tryggheten. Tanken er å fiske denne fluen rykkvis med synkepauser. Målet er at sjøørreten skal slå til når kutlingen synker. Husk å fukte flua og å gi den tid til å synke før du begynner å trekke inn.

Kutling a la Ørretbloggen.
Kutling a la Ørretbloggen.

Dette trenger du:
Krok: Saltvannsbestandig størrelse 6-10.
Kropp: Haredubbing, mørk eller lys brun.
Ribbing: Kobbertråd.
Vinge: Naturfarget kaninstrimmel.
Hale: Sort eller brunt hjortehår.
Blytråd: Ønsket vekt for at fluen synker raskt.
Øyne: Lenke fra en propp til en barnevask (alt etter krokstørrelse kan du selvsagt ta litt av lenken til en vanlig propp i vasken).
Bindetråd: Brun.

Slik gjør du:
1) Bind inn hale.
2) Bind inn kobbertråden som skal fungere som ribb.
3) Bind inn bly i fremre del av fluen.
4) Start bakerst med dubbingen og jobb deg fremover slik at det blir tette surringer. Pirk ut fiber etterpå.
5) Klipp bort så mye av kantene på kaninstrimmelen som du tør. Formålet med dette er å gi flua mest mulig livlig gange i vannet. Klipp enden av strimmelen i en spiss slik at den blir lettere å feste inn fremme ved øyet.
6) Bind inn kaninstrimmelen fremme ved øyet.
7) Fest kaninstrimmelen med kobbertråden (ribbingen). Forsøk å få en rett «tørn» bakerst. Kaninhårene brettes bort for hver tørn. Vær nøye med å få det stramt.
8) Fest inn kobbertråden og fest bindetråden. Vips så har du en kutling.

Gleder meg til å prøve den ut i sjøen, og til å se om den er holdbar kast etter kast. Nå er det dessverre meldt storm igjen for N’te helg på rad, så det drøyer nok litt før jeg får testet hvor godt eller dårlig denne flua fisker og hvor robust den er. Skulle noen av Ørretbloggens lesere få anledning til å teste nyskapningen før meg mottas tilbakemelding (ris og ros) med takk.

Skitt fiske!